Zaplanuj swój karpiowy weekend z Dniami Karpia w Dolinie Baryczy
Dni Karpia to jesienny cykl wydarzeń promujących wyjątkowość Doliny Baryczy. Zapraszamy po raz 13. do regionu, którego tradycje rybackie sięgają 800 lat. W 2018 r. nasi partnerzy – przedsiębiorcy, samorządy i organizacje , prześcigając się w pomysłach na uatrakcyjnienie oferty, zaplanowali ponad 60 wydarzeń plenerowych, aktywnych, wędkarskich, edukacyjnych i kulinarnych, odbywających się przez 11 weekendów od września do listopada.
Podczas Dni Karpia we wrześniu, październiku czy listopadzie można aktywnie spędzić czas, zabrać dzieci, zaprosić znajomych, spotkać się z rodziną. Jesienne weekendy nigdzie nie są tak piękne i bogate w atrakcje jak w Dolinie Baryczy. Specjalnie dla spragnionych przygody, świeżego powierza, spektakularnych przelotów ptaków stworzyliśmy harmonogram weekendowy wydarzeń*.
Zwiedzenie Doliny Baryczy można zacząć od udziału w zawodach wędkarskich, spływie kajakiem czy rajdzie rowerowym, zakończyć kolacją rybną lub tańcem i śpiewem na imprezie plenerowej, a rano wziąć udział w przejażdżce bryczką lub udać się na spacer z ornitologiem. Zapraszamy do poznawania smaków i korzystania z usług turystycznych Doliny Baryczy – szczególnie polecamy te wyróżnione znakiem Dolina Baryczy Poleca. Znak pozwoli odnaleźć ofertę najwyższej jakości, tworzoną przez ludzi z pasją.
W tym roku każdy, kto zakupi bilet lub odbierze bon na wydarzeniu bezpłatnym może wybrać w systemie internetowym nagrodę. Do puli nagród, oprócz koszulek, toreb, kubków, breloków, magnesów z wizerunkiem Dni Karpia, włączyły się podmioty oznaczone znakiem Doliny Baryczy Poleca, będą więc zdrowe i ekologiczne kiszonki z Gospodarstwa Rolnego Sznajder, wytłaczane na zimno oleje roślinne z Doliny – p. Dwornikowskiej, zniewalające smakiem i zapachem pomidory z Ogrodnictwa Wojciecha Skowrońskiego, naturalne soki i słodkie jabłka z Gospodarstwa Sadowniczego Dziekan, lub unikatowe rękodzieło od państwa Lesiaków i z Pracowni Centaurea. Można będzie również wybrać vouchery na romantyczną kolację lub bilet na bal sylwestrowy, nocleg, pobyt w: Gospodzie 8 Ryb, Restauracji w Starym Młynie, Restauracji Lido, Zagrodzie Grabownica, Jaworowym Domu, Restauracji Teo.
Dni Karpia w liczbach:
to ponad 60 tys. odwiedzających turystów i mieszkańców, ponad 5 tys. sprzedawanych biletów, ponad 100 wystawców producentów i gastronomii lokalnych oferujących smaczne przekąski i zdrowe produkty na licznych imprezach, ponad 50 organizatorów realizujących poszczególne imprezy. 76 % ankietowanych oceniło (w zeszłym roku) najwyżej wydarzenie na którym uczestniczyło, osoby odwiedzające to w większości: osoby 35+; z wykształceniem wyższym, z województw Dolnośląskiego i Wielkopolskiego, śląskiego, mazowieckiego.