Konkurs kulinarny Mistrz Karpia już od 17. lat organizowany jest w ramach Dni Karpia w Dolinie Baryczy przez Stowarzyszenie PARTNERSTWO dla Doliny Baryczy.
Karp znany był już przed naszą erą, pisał o nim Arystoteles i Pliniusz Starszy. W Europie była to pierwsza ryba hodowana w sztucznych stawach zakładanych przy klasztorach. W Dolinie Baryczy karp jest hodowany od 800 lat. To właśnie tutaj zapraszamy na świeżą rybę z naszych akwenów, która przebywa krótką drogę z łowisk do restauracji a to zawsze idzie w parze ze świeżością produktu i z jego niebywałym smakiem. Od lat nasi gastronomowie w ramach Dni Karpia zapraszają na kolacje rybne- prześcigając się w pomysłach na podanie ryby do syta! Na kolacjach ogłaszany jest konkurs na najlepszą potrawę rybną, ta która wygra reprezentuje restauracje w konkursie Mistrz Karpia. W ostatniej edycji Dni Karpia 9 restauracji zorganizowało 10 Kolacji rybnych, na które łącznie zostało sprzedanych prawie 700 biletów!
Przez te 17 lat konkurs ewoluował – potrawy stały się bardziej pomysłowe i wyrafinowane. W poszczególnych edycjach po konkursie PARTNERSTWO dla Doliny Baryczy organizowało liczne szkolenia, warsztaty kulinarne, wyjazdy. Za cel postawiliśmy: propagowanie wiedzy o dziedzictwie kulinarnym obszaru, podnoszenie kompetencji kulinarnych, wprowadzanie do menu nowych dań z karpia i ryb słodkowodnych z obszaru.
Teraz od kucharzy z Doliny Baryczy można się uczyć podawania ryb słodkowodnych –
są w tym MISTRZAMI.
Mistrz Karpia 2023
Kategoria I. Potrawa z KARPIA z menu Kolacji rybnej – Ryba do syta 2023
- Zajazd Głowaczówka – Krem grzybowo-rybny
- Restauracja Nadbaryczna – Rosół rybny z laną kluską
- Restauracja Kardamon – Pieczony w pergaminowej papilocie nacinany karp w sosie kurkowym z warzywami i czarnym ryżem
- Restauracja LIDO – Krem porowo-ziemniaczany z wędzonym karpiem
- Karczma Górecznik – Krem chrzanowy / karp wędzony z Doliny Baryczy / chips z topinamburu
- Restauracja Trzcieliny – Zupa z karpia na fasoli
- Gospoda 8 Ryb – Zupa Króla Karola I – Kwaśnica z karpia z ogórkiem małosolnym / karp wędzony na drewnie jałowca z oliwą koperkową i śmietaną / puree selerowo-pietruszkowe / smażony bekon
Kategoria II. Potrawa z INNYCH RYB SŁODKOWODNYCH ZE STAWÓW wygrana potrawa z Kolacji Rybnej – Ryba do syta 2023
- Zajazd “U Bartka” – z posypką orzechową na puree czosnkowym
- Karczma Górecznik – Sandacz / puree z bulwiastych warzyw / karmelizowany borowik / sos rakowy na białym winie
- Gospoda 8 Ryb – Sum smażony z sosem malinowym i holenderskim, oliwą lubczykowa oraz puree z palonego kalafiora z dzikim brokułem
Wygrane potrawy:
Kategoria I.
Potrawa z KARPIA z menu Kolacji rybnej – Ryba do syta 2023
I miejsce
dla Restauracji LIDO
za danie:
Krem porowo-ziemniaczany z wędzonym karpiem
I miejsce ex aequo
dla Karczmy Górecznik
za danie:
Krem chrzanowy / karp wędzony z Doliny Baryczy / chips z topinamburu
Kategoria II.
Potrawa z INNYCH RYB SŁODKOWODNYCH ZE STAWÓW– wygrana potrawa z Kolacji rybnej – Ryba do syta 2023
I miejsce
dla Gospody 8 Ryb
za danie:
Sum smażony z sosem malinowym i holenderskim, oliwą lubczykowa oraz puree z palonego kalafiora z dzikim brokułem
SKŁAD JURY:
Agnieszka Hajbura- Michałowska – dyrektor operacyjny RS Food
Barbara Jakimowicz- Klein – dziennikarka kulinarna
Grzegorz Pomietło – szef kuchni Art Hotel Wrocław
Kamil Klekowski – szef kuchni, edukator kulinarny
Jakub Roszuk – prezes zarządu “Grupa Rybacka Opolszczyzna”
Zapraszamy do Restauracji Doliny Baryczy na dania z ryb.