Od 13 do 15 września festiwal kulinarny w Rynku. Inspiracje od Meksyku po Daleki Wschód!
Pokazy kulinarne, warsztaty, zdradzanie tajników parzenia NAPRAWDĘ dobrej kawy. Będzie smacznie, bardzo aromatycznie i świeżo. Co ważne, w inspiracji dorobkiem kulinarnym z całego świata, ale przy wykorzystaniu wielu lokalnych produktów – oto festiwal Delicje, który odbędzie się 13-15 września we wrocławskim Rynku. A już dziś zaprezentowaliśmy zwycięzców konkursu kulinarnego, którzy zostaną uhonorowani w trakcie tej imprezy!
– W 2022 roku Wrocław przystąpił do międzynarodowej sieci DELICE-The City Network on Food & Gastronomy. Zrzesza ona przedstawicieli miast zaangażowanych projekty i inicjatywy związane z żywnością. To transfer wiedzy, i wymiana dobrych praktyk. Przede wszystkim: kolejny krok wzmacniania marki Wrocławia także przez kulinaria – mówi Małgorzata Golak, dyrektor Biura Rozwoju Gospodarczego w Urzędzie Miejskim Wrocławia.
W ramach członkostwa w tej sieci, w 2023 roku we Wrocławiu mieliśmy pierwszą edycję festiwalu. Te premierowe Delicje spotkały się z dużym zainteresowaniem ze strony regionalnych dostawców, producentów, dolnośląskich manufaktur i szefów kuchni. Patronat nad wydarzeniem objęła Wrocławska Rada Gastronomii.
Już przy pierwszym wydarzeniu miasto zaprosiło do współpracy Tomasza Tyca i Małgorzatę Scheuer-Tyc, którzy od jedenastu lat prowadzą Wrocławski Bazar Smakoszyprzy ul. Paczkowskiej we Wrocławiu. Organizują oni również jedno z większych wydarzeń handlowo-gastronomicznych na wrocławskim Rynku pn. „Wrocławska Feta. Festiwal Piwa, Wina i sera”, które już na stałe wpisało się w kulinarną mapę miasta. Teraz po raz drugi organizują jeszcze Delicje.
Podczas tegorocznej edycji wydarzenia (13-15 września) będą pokazy gotowania i propagowanie kuchni roślinnej. Każdy będzie mógł poszerzyć swoją wiedzę, także organoleptycznie, uczestnicząc w warsztatach i degustacjach. Nie zabraknie strefy chillout. Bardzo ważnym motywem festiwalu będzie kawa. Pod hasłem „Tam gdzie miasto budzi się aromatem” znawcy zdradzą tajniki jej parzenia. Ambasadorem wydarzenia będzie ETNO Cafe.
– Chcemy, by festiwal co roku miał swój motyw przewodni. W tym roku będzie nim kawa, choć program, który przygotowujemy, jest bardzo bogaty. Sieć Delice jest międzynarodowa. Inspirujemy się kulinariami z różnych zakątków świata, ale twórczo osadzamy je także w składnikach dostępnych lokalnie. Szukamy nowatorskich, często nieoczywistych pomysłów. Promujemy między innymi wege, jedzenie niskokaloryczne. Osiem kategorii konkursowych, których zwycięzców poznaliśmy w wtorek, jest najlepszym odzwierciedleniem, jak chcemy opowiadać o sztuce kulinarnej – mówi Małgorzata Scheuer-Tyc, organizatorka festiwalu.
Festiwal ma promować proekologiczne i prospołeczne rozwiązania. W Rynku znajdzie się poświęcona tej tematyce strefa edukacyjno-warsztatowa z udziałem jednostek Urzędu Miejskiego. Na Delicjach 2024 zaprezentują się lokalne palarnie kawy, pozyskujące ziarna w ramach fair trade. Nadmiar jedzenia, które zostanie po festiwalu, organizatorzy przekażą do lodówek społecznych.
Co ważne, 14 września podczas festiwalu wręczone zostaną nagrody dla zwycięzców poszczególnych kategorii kulinarnych. Wyłoniono ich dzisiaj w restauracji Tarasowa przy Hali Stulecia.
Kto triumfował w poszczególnych kategoriach Delicje 2024, jakie potrawy, produkty lub napoje zaproponował na rozstrzygnięty dziś konkurs i zostanie uhonorowany na Rynku? Nie we wszystkich kategoriach jury przyznało pierwszą nagrodę. Warto zauważyć, że dominowały alkohole i sery, choć nie tylko:
Innowacyjna delicja
1. piwo Amstaff (browar Złoty Pies), 2. Wilcza Agawa (destylarnia Wolf & Oak)
Lokalna delicja
1. Butterkase (serowarnia Serotonina)
Eko delicja
1. Wino musujące (winnica Adoria)
Flagowa delicja
1. Wódka ziemniaczana z batatem (Wolf & Oak), 2. Kiełbasa wiejska z Podstolic (Gawor Wędliny)
Delicja z historią
3. Ser Kesslera (Serotonina)
Delicja kuchni świata
1. Wilczy Gin Owoc Pasji (Wolf & Oak)
Delicja fit
1. Pikantny miód akacjowy (1000 Papryk),
Wege delicja
1. Sos Fermentowany Tysiąca Papryk (1000 Papryk), 2. Lumpiang Gulay (Danie’l na Parze)
Jury obradowało w składzie: Katarzyna Daniłowicz (szefowa kuchni w restauracji Tarasowa przy Hali Stulecia, zwyciężczyni 4. Edycji Top Chef), Grzegorz Caputa (dziennikarz i bloger kulinarny), Joanna Komorowska (dziennikarka i blogerka kulinarna), Tomasz Tyc (organizator festiwalu)
Zapraszamy do śledzenia fan page festiwalu kulinarnego Delicje 2024 na facebooku: