Za nami kolejna edycja konkursu na Najlepszy Smak Dolnego Śląska! Kto w tym roku zachwycił jury swoimi wyrobami?
W piątek 31 maja o godzinie 13 w restauracji Akropolis na wrocławskim Rynku odbył się finał konkursu na Najlepszy Smak Dolnego Śląska. Jury konkursu miało okazję spróbować specjałów od aż 107 lokalnych wystawców. Po długich obradach wyłonili te, które wyróżniły się pod względem smakowym, wizualnym i zapachowym. I to one mogą się teraz cieszyć tytułem Najlepszego Smaku Dolnego Śląska w jednej z 9 kategorii: produkty mleczne, produkty mięsne, produkty rybołówstwa, owoce i warzywa, wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody, napoje (w tym alkohole) oraz inne.
Zwycięzcy zostali ogłoszeni podczas biesiady 1 czerwca, na wrocławskim Rynku.
Oto oni:
W kategorii produkty mleczne:
- „Koziołkowo” Gospodarstwo Rolne Piotr Hupało z Holendrów za ser Fettina z czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim
- Kamil Holajda z Wrocławia za ser Chedar kozi
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Międzyborza za Tort twarogowy
- Kozie sery Honoraty z Pusic za ser kozi :Koziołek z pieprzem cytrynowym
- Wańczykówka Lucyna Wańczyk z Krzeszowa za sery:
– ser podpuszczkowy pielęgnowany na maź „Krasna owieczka”
– ser wysoko dogrzewany pielęgnowany na maź „Górski sudecki”
– ser typu Rouqefortie „Modra owieczka”
– ser typu Munster „Myster Wańczyk”
W kategorii produkty mięsne:
- Stawy Milickie z Rudy Sułowskiej za Paprykarz z ryb słodkowodnych
- Raj pstrąga ze Stronia Śląskiego za:
– pastę z wędzonego pstrąga do pieczywa
– hummus z wędzonym pstrągiem i chrzanem
– pstrąga wędzonego z Raju Pstrąga
W kategorii owoce i warzywa:
- Agrar Magnice z Kobierzyc za
– szparagi świeże zielone
– szparagi świeże białe
- Michał Sznajder Przetwórnia Warzyw Gospodatrstwo Rolen KISZONE WARZYWA z Doliny Baryczy ze Żmigrodu za:
– główkę kapusty kiszonej w całości
– kiszone buraczki tarte
– rzodkiewkę kiszoną
- Z Chaty Łaniaków Irena i Andrzej Łaniak z Wierzchowic za musztardę z gruszki
- RUNOLAND z Góry za:
– jagody leśne w syropie
– mus z owoców leśnych
- Gospodarstwo rolne Zagroda Smaku Jolanta Michułka- Pietrzyk ze Ślubowa za ogórki kiszone dębowe
W kategorii miody:
- Pasieka ZUZIA z Domaszkowa za miód lipowy z propolisem
W kategorii napoje:(w tym napoje alkoholowe: wina, miody pitne, piwa, cydry):
- Michał Sznajder Przetwórnia Warzyw Gospodarstwo Rolne KISZONE WARZYWA z Doliny Baryczy ze Żmigrodu za:
– sok z kiszonej kapusty czerwonej
– sok z kiszonych buraczków
- Winnica KINDLER z Uniejowic za wino Solaris 2018 wytrawne
- Winnica NIMCZAŃSKA z Niemczy za wino Solaris/Riesling
- Winnica MODERNA z Wrocławia za wino Chardonnay 2018 białe wytrawne
- Winnica AGAT z Wrocławia za:
– wino białe półsłodkie Johanniter 2018
– wino Cabernet Corstis Rose 2018 różowe słodkie
- Browarnia SOBÓTKA GÓRKA Bartłomiej Bogdański z Sobótki za:
– piwo Sobótka Górka 12
– piwo Sobótka Górka 16
- EL-MONT z Bielawy za naturalny bezalkoholowy napój zbożowy „ZBOŻO”
W kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze:
Galeria, kliknij w obrazek >
- DOTI Manufaktura D.M. Mroczkowscy z Kątów Wrocławskich za wiśnie w czekoladzie
- Cukiernia ANIBABKI z Wrocławia za:
– brownie z masłem orzechowym
– Zdrowisie wrocławskie
– Sernik cytrynowy
- Pierniki wrocławskie PIERNIKOWE DEKORACJE Anna Kuśnierek-Rudy z Wrocławia za pierniki wrocławskie przekładaniec z powidłami śliwkowymi
- VITAFIT Piotr Buszko z Krajkowa za Chleb żytni na zakwasie „Chleb ziarno”
W kategorii produkty rybołówstwa:
- Stawy Milickie z Rudy Sułowskiej za Paprykarz z ryb słodkowodnych
- Raj pstrąga ze Stronia Śląskiego za:
– pastę z wędzonego pstrąga do pieczywa
– hummus z wędzonym pstrągiem i chrzanem
– pstrąga wędzonego z Raju Pstrąga
W kategorii oleje i tłuszcze:
- Olejarnia „Brzezinki” z Brzezinek za :
– Olej konopny
– olej z czarnuszki
- ODERTOR z Wrocławia za masło orzechowe peanut
- MIRMAR z Wałbrzycha za naturalny olej konopny
- Przetwórstwo Farmerskie Sery Ślubowskie Igor Pietrzyk za masło naturalne
W kategorii inne:
- NOEL – Henryk Nowakowski z Trzebnicy za syrop jabłkowy wytwarzany przez wymrożenie soku jabłkowego
- SLOTT z Kryniczna za banany suszone w surowym kakao bambuczi
- ART of Cooking Jarosław Bugajski z Wrocławia za zabójczo ostry sos z RAZOR KUMQAT & NAGA
- Pawła Mazura – Dary Natury z Jaksonowa za domowy syrop z owoców czarnego bzu
W tym roku przyznane zostały również nagrody specjalne:
- Voucher na 2-dniowy pobyt w Folwarku „Wrzosówka” w MIRSKU w pokoju „W Starej Skrzyni”za najlepszą ofertę serów dolnośląskichotrzymuje Lucyna Wańczyk z Krzeszowa.
- Voucher na 2-dniowy pobyt w „Villi Elise Park Pension” w Stroniu Śląskim wraz z wyżywieniem w restauracji „Kaczka i Wino” za największą ilość wyróżnionych produktów w konkursie otrzymuje Michał Sznajder ze Żmigrodu