Konkurs Mistrz Karpia rozgrywa się w dwóch odsłonach – pierwsza to Mistrz Karpia- nagroda jury (professional), w kategorii obowiązkowej – potrawy z kolacji „Ryba do syta” oraz kategorii dodatkowej – potrawa z ryb Doliny Baryczy dla dzieci, druga to Mistrz Karpia – nagroda publiczności.
20.11.2017 w Starym Młynie, 14 restauracji, które organizowały Kolację rybną – Ryba do syta, zgłosiło swój udział do kategorii Mistrz Karpia – nagroda jury (professional). Poziom przygotowanych potraw, prezentacji merytorycznej oraz zgodności z lokalną kuchnią oceniało zacne grono jury w składzie: 1.Barbara Jakimowicz-Klein 2. Agnieszka Hajbura Michałowska 3. Grzegorz Pomietło 4. Zbigniew Kopycki 5. Julka Cymbaluk (zdobywczyni I miejsca w MasterChef Junior)
„W przygotowywaniu dań z ryb słodkowodnych jesteśmy najlepsi” – słuchać z korytarza przed wejściem do jury – i zgadza się!!
Nasi restauratorzy reprezentują coraz wyższy poziom przygotowywania pyszności z ryb słodkowodnych. Oczywiście ważny jest produkt – bardzo ważny bo to on – świeży, hodowany w tradycyjny sposób jest podstawą tych kulinarnych wyczynów.
Do konkursu zgłosili się: Restauracja Parkowa, Restauracja Lido, Smażalnia ryb U Bartka, Restauracja KARDAMON, Restauracja „W Starym Młynie”, Restauracja Grabownica, Zagroda Grabownica, Gospoda 8 Ryb, Hotel & Restauracja LIBERO, Karczma Górecznik, Karczma Rybna – Ruda Żmigrodzka, Jaworowy Dom, Restauracja Hubertówka, Restauracja Trzcieliny.
Na wyniki musimy jeszcze poczekać, będą ogłoszone podczas konferencji podsumowującej Dni Karpia 2017, która odbędzie się 30 listopada w Karczmie Górecznik, gm. Antonin. Na konferencji niektórzy restauratorzy będą walczyć również o laur Mistrza Karpia – nagroda publiczności (druga odsłona konkursu). Przygotują wówczas porcje degustacyjne dla uczestników konferencji, którzy będą mogli spróbować, a potem zagłosować na najlepszą potrawę.
Na laureatów czekają statuetki, dyplomy, nagrody rzeczowe i dedykowane, profesjonalne szkolenia gastronomiczne.
Zdjęcia Marcin Skiba