We wtorek 3 grudnia odbyła się konferencja prasowa poświęcona 12. edycji akcji promocyjnej „Świętomięs Polski”, przygotowywanej w Warszawie przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP na niedzielę 8 grudnia. Start godz.12.00
W spotkaniu z przedstawicielami mediów wystąpili jej współorganizatorzy. Głównym beneficjentem wydarzenia jest Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, które reprezentował prezes Tomasz Parzybut. W imieniu współorganizatorów głos zabierali: prof. Jan Klimek, prezes Związku Rzemiosła Polskiego; Jacek Czauderna, prezes Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej oraz Jacek Marcinkowski, cechmistrz Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy.
„Świętomięs Polski”, organizowany po raz dwunasty, propaguje polskie mięso drobiowe, wieprzowe i wołowe oraz ich przetwory jako podstawowy składnik zbilansowanej diety. Akcja promocyjna łączy pokazy kulinarne, prelekcje edukacyjne naukowców z uczelni przyrodniczych, występy artystyczne i animacje dla dzieci. Nieodłącznym elementem są pokazy przygotowywania różnorodnych dań mięsnych i ich degustacja. Niewątpliwą atrakcją są wielkie urządzenia kuchenne – patelnia, kocioł i rożen – z pomocą których kucharze przyrządzają setki porcji dań mięsnych.
Jednodniowy festyn to wyjątkowy mięsny festiwal, który miał swoją premierę w Poznaniu w 2011 roku. W kolejnych latach wędrował po największych aglomeracjach Polski. Odwiedził między innymi Gdańsk, Łódź, Wrocław, Chorzów, Rzeszów, Bydgoszcz, Lublin i Białystok.
Adresatem imprezy – jak podkreśla prof. Jan Klimek – są konsumenci i profesjonaliści związani zawodowo ze środowiskiem przetwórców, wędliniarzy, hodowców i technologów żywienia oraz gastronomów i restauratorów. Świętomięs to zatem impreza integracyjna całej branży mięsnej, nie tylko z wybranego regionu. To znakomity przykład współpracy wielu organizacji i instytucji branżowych.
„Świętomięs” ma charakter promenadowy i odbywa się na całej przestrzeni wybranego obszaru w reprezentacyjnej części miasta lub na specjalnym obszarze piknikowym. Teren podzielony na strefy tematyczne, w których odbywają się działania równoległe.
Najważniejsze atrakcje „Świętomięsa Polskiego”:
- Kocioł Świętomięsny
- Mega Patelnia Świętomięsna
- Grill Świętomięsny
- Scena Kulinarna, warsztaty i porady kulinarne prowadzone przez zawodowych kucharzy a także
- „Zagroda Młodych Hodowców“ – strefa dla dzieci, „Mięsna Wszechnica” – porady i konsultacje dietetyków i technologów oraz Występy artystyczne na Scenie Głównej
Warto przypomnieć, że nazwa „Świetomięs Polski” została stworzona specjalnie na tę okazję, odwołuje sie do istniejącego w tradycji staropolskiej terminu „mięsopust” Jednak wynikające z tej nieco archaicznej stylizacji nowe słowo „świętomięs” ma oczywiście zupełnie inne znaczenie.
I dlatego należy go rozumieć dosłownie właśnie jako święto mięs. Drugi człon nazwy „Polski” dokładnie lokalizuje kraj pochodzenia mięsa i narodowy charakter promocji. Uważa się, że „Świętomięs Polski” jest największą imprezą promującą mięso i jego przetwory w kraju.
Świętomięs Polski , 8 grudnia 2024r. Warszawa, Krakowskie Przedmieście/ Pl. Zamkowy przed budynkiem Narodowego Instytutu Kultury Ludowej i Dziedzictwa Wsi. godz.12.00