MISTRZ KARPIA 2023

Konkurs kulinarny Mistrz Karpia już od 17. lat organizowany jest w ramach Dni Karpia w Dolinie Baryczy przez Stowarzyszenie PARTNERSTWO dla Doliny Baryczy. 

Karp znany był już przed naszą erą, pisał o nim Arystoteles i Pliniusz Starszy. W Europie była to pierwsza ryba hodowana w sztucznych stawach zakładanych przy klasztorach. W Dolinie Baryczy karp jest hodowany od 800 lat. To właśnie tutaj zapraszamy na świeżą rybę z naszych akwenów, która przebywa krótką drogę z łowisk do restauracji a to zawsze idzie w parze ze świeżością produktu            i z jego niebywałym smakiem. Od lat nasi gastronomowie w ramach Dni Karpia zapraszają na kolacje rybne- prześcigając się w pomysłach na podanie ryby do syta! Na kolacjach ogłaszany jest konkurs na najlepszą potrawę rybną, ta która wygra reprezentuje restauracje w konkursie Mistrz Karpia. W ostatniej edycji Dni Karpia 9 restauracji zorganizowało 10 Kolacji rybnych, na które łącznie zostało sprzedanych prawie 700 biletów!

Przez te 17 lat konkurs ewoluował – potrawy stały się bardziej pomysłowe i wyrafinowane.    W poszczególnych edycjach po konkursie PARTNERSTWO dla Doliny Baryczy organizowało liczne szkolenia, warsztaty kulinarne, wyjazdy. Za cel postawiliśmy: propagowanie wiedzy o dziedzictwie kulinarnym obszaru, podnoszenie kompetencji kulinarnych, wprowadzanie do menu nowych dań z karpia i ryb słodkowodnych z obszaru. 

Teraz od kucharzy z Doliny Baryczy można się uczyć podawania ryb słodkowodnych – 

są w tym MISTRZAMI.

Mistrz Karpia 2023

Kategoria I. Potrawa z KARPIA z menu Kolacji rybnej – Ryba do syta 2023

  1. Zajazd Głowaczówka – Krem grzybowo-rybny
  2. Restauracja Nadbaryczna – Rosół rybny z laną kluską
  3. Restauracja Kardamon – Pieczony w pergaminowej papilocie nacinany karp w sosie kurkowym z warzywami i czarnym ryżem
  4. Restauracja LIDO – Krem porowo-ziemniaczany z wędzonym karpiem
  5. Karczma Górecznik – Krem chrzanowy / karp wędzony z Doliny Baryczy / chips z topinamburu
  6. Restauracja Trzcieliny – Zupa z karpia na fasoli
  7. Gospoda 8 Ryb – Zupa Króla Karola I – Kwaśnica z karpia z ogórkiem małosolnym / karp wędzony na drewnie jałowca z oliwą koperkową i śmietaną / puree selerowo-pietruszkowe / smażony bekon

Kategoria II. Potrawa z INNYCH RYB SŁODKOWODNYCH ZE STAWÓW wygrana potrawa z Kolacji Rybnej – Ryba do syta 2023

  1. Zajazd “U Bartka” – z posypką orzechową na puree czosnkowym
  2. Karczma Górecznik – Sandacz / puree z bulwiastych warzyw / karmelizowany borowik / sos rakowy na białym winie
  3. Gospoda 8 Ryb – Sum smażony z sosem malinowym i holenderskim, oliwą lubczykowa oraz puree z palonego kalafiora z dzikim brokułem

Wygrane potrawy:

Kategoria I.

Potrawa z KARPIA z menu Kolacji rybnej – Ryba do syta 2023

I miejsce

dla Restauracji LIDO

za danie:

Krem porowo-ziemniaczany z wędzonym karpiem

I miejsce ex aequo

dla Karczmy Górecznik

za danie:

Krem chrzanowy / karp wędzony z Doliny Baryczy / chips z topinamburu

Kategoria II.

Potrawa z INNYCH RYB SŁODKOWODNYCH ZE STAWÓW– wygrana potrawa z Kolacji rybnej – Ryba do syta 2023

I miejsce

dla Gospody 8 Ryb

za danie:

Sum smażony z sosem malinowym i holenderskim, oliwą lubczykowa oraz puree z palonego kalafiora z dzikim brokułem

SKŁAD JURY:

Agnieszka Hajbura- Michałowska – dyrektor operacyjny RS Food

Barbara Jakimowicz- Klein  – dziennikarka kulinarna 

Grzegorz Pomietło – szef kuchni Art Hotel Wrocław

Kamil Klekowski – szef kuchni, edukator kulinarny

Jakub Roszuk – prezes zarządu “Grupa Rybacka Opolszczyzna”

Zapraszamy do Restauracji Doliny Baryczy na dania z ryb.

Scroll to Top