Kulinarne Grand Prix Wrocławia

Kulinarne Grand Prix Wrocławia rozstrzygnięte! Najlepszym szefem kuchni tegorocznej edycji
a tym samym tytuł „Mistrza Kulinarnego Grand Prix Wrocławia 2024” otrzymał Łukasz Budzik z
restauracji „Między Mostami”. W nagrodę pojedzie na dwutygodniowy staż w restauracji z
czerwoną i zieloną gwiazdką Michelin w Sztokholmie.
Międzynarodowy Konkurs Kulinarny dla szefów kuchni „Kulinarne Grand Prix Wrocławia 2024” jest
zwieńczeniem rywalizacji kucharzy działających w stolicy Dolnego Śląska. Jego ideą jest promowanie
kunsztu kulinarnego wrocławskich kucharzy oraz wyrobów regionalnych w miejscowej kuchni.

  • Mocną stroną wrocławskiej gastronomii jest wielokulturowość wynikająca z historii naszego miasta a
    jednocześnie lokalna kuchnia w nowoczesnej odsłonie. Coraz więcej wrocławskich restauracji, z
    czego się ogromnie cieszę, kładzie nacisk na wykorzystanie charakterystycznych produktów lokalnych
    oraz oferowanie dań sezonowych, co odpowiada na rosnące zapotrzebowanie na zrównoważoną
    gastronomię
    ” – mówi Katarzyna Szymczak-Pomianowska, Dyrektorka Departamentu Strategii i
    Zrównoważonego Rozwoju Urzędu Miejskiego Wrocławia.

  • W konkursie wzięło udział 14 szefów kuchni, pracujących zawodowo w restauracjach oraz hotelach na
    terenie Wrocławia. Do ścisłego finału zakwalifikowały się cztery osoby: Łukasz Budzik (Restauracja
    Między Mostami), Yassin Bugajny (Restauracja Wierzbowa 15), Wojciech Janowicz (Campo Modern
    Grill), Volodymyr Savczenko (Restauracja Tarasowa).
    Każdy z szefów kuchni przygotował w swojej
    restauracji autorskie danie główne z wykorzystaniem produktów lokalnych, co było jednym z
    warunków współzawodnictwa. Jury oceniło te propozycje – biorąc pod uwagę jakość, walory smakowe
    a także sposób i styl podania.
    Kucharze, którzy zakwalifikowali się do finału mieli przede wszystkim przygotować lokalny produkt –
    pstrąga. Każdy jednak zaskoczył jury dodając przystawki, sałatki, desery. Jury musiało poradzić sobie
    z taką ilością jedzenia we wszystkich czterech restauracjach
    ” – mówi Maciej Dobrzyniecki,
    Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce i Wiceprezydent Międzynarodowej Akademii
    Gastronomicznej w Paryżu
    .

  • W skład konkursowego jury weszli renomowani eksperci kulinarni. Przewodniczącym jury został
    Maciej Dobrzyniecki – Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce i Wiceprezydent
    Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej w Paryżu. Najlepsze wrocławskie dania oceniali także
    Jonas Langerström – szef kuchni i właściciel restauracji z gwiazdką Michelin, a także Adam Pawłowski międzynarodowy sommelier oraz autor książek kulinarnych. W jury zasiedli także przedstawiciele
    miasta – Jakub Mazur – wiceprezydent Wrocławia oraz Alfred Wagner – prezes Wrocławskiej
    Organizacji Turystycznej.
  • Wrocław zdobywa coraz większe uznanie na arenie międzynarodowej dzięki dynamicznie
    rozwijającej się scenie kulinarnej. Lokalne restauracje i szefowie kuchni, którzy zdobywają nagrody i
    wyróżnienia, przyczyniają się do budowania wizerunku Wrocławia jako destynacji atrakcyjnej nie tylko
    pod względem kulturowym, ale i kulinarnym
    ” – podkreśla Małgorzata Golak, Dyrektor Biura
    Rozwoju Gospodarczego Urzędu Miejskiego Wrocławia.

    Zwycięzca konkursu otrzymał w nagrodę dwutygodniowy staż w restauracji Etoile w Sztokholmie,
    wyróżnionej jedną czerwoną gwiazdką przewodnika Michelin i jedną zieloną gwiazdką Michelin. Jej
    fundatorem jest Gmina Wrocław. Natomiast zdobywcy drugiego (Yassin Bugajny, Restauracja
    Wierzbowa 15) i trzeciego miejsca (Wojciech Janowicz z Campo Modern Grill) uzyskali tytuły
    „Wicemistrza Kulinarnego Grand Prix Wrocławia 2024” oraz nagrody pieniężne – odpowiednio 4 i 3 tys.
    złotych. Natomiast wyróżnienie i 2 tysiące złotych otrzymał Volodymyr Savczenko z Restauracji
    Tarasowa. Nagrody pieniężne ufundowała Wrocławska Organizacja Turystyczna – partner konkursu.
Scroll to Top