![](https://i0.wp.com/dtv24.pl/wp-content/uploads/2024/10/Final-konkursu-Kulinarne-Grand-Prix-20241008-04562.jpg?resize=1024%2C683&ssl=1)
Kulinarne Grand Prix Wrocławia rozstrzygnięte! Najlepszym szefem kuchni tegorocznej edycji
a tym samym tytuł „Mistrza Kulinarnego Grand Prix Wrocławia 2024” otrzymał Łukasz Budzik z
restauracji „Między Mostami”. W nagrodę pojedzie na dwutygodniowy staż w restauracji z
czerwoną i zieloną gwiazdką Michelin w Sztokholmie.
Międzynarodowy Konkurs Kulinarny dla szefów kuchni „Kulinarne Grand Prix Wrocławia 2024” jest
zwieńczeniem rywalizacji kucharzy działających w stolicy Dolnego Śląska. Jego ideą jest promowanie
kunsztu kulinarnego wrocławskich kucharzy oraz wyrobów regionalnych w miejscowej kuchni.
- Mocną stroną wrocławskiej gastronomii jest wielokulturowość wynikająca z historii naszego miasta a
jednocześnie lokalna kuchnia w nowoczesnej odsłonie. Coraz więcej wrocławskich restauracji, z
czego się ogromnie cieszę, kładzie nacisk na wykorzystanie charakterystycznych produktów lokalnych
oraz oferowanie dań sezonowych, co odpowiada na rosnące zapotrzebowanie na zrównoważoną
gastronomię” – mówi Katarzyna Szymczak-Pomianowska, Dyrektorka Departamentu Strategii i
Zrównoważonego Rozwoju Urzędu Miejskiego Wrocławia.
W konkursie wzięło udział 14 szefów kuchni, pracujących zawodowo w restauracjach oraz hotelach na
terenie Wrocławia. Do ścisłego finału zakwalifikowały się cztery osoby: Łukasz Budzik (Restauracja
Między Mostami), Yassin Bugajny (Restauracja Wierzbowa 15), Wojciech Janowicz (Campo Modern
Grill), Volodymyr Savczenko (Restauracja Tarasowa). Każdy z szefów kuchni przygotował w swojej
restauracji autorskie danie główne z wykorzystaniem produktów lokalnych, co było jednym z
warunków współzawodnictwa. Jury oceniło te propozycje – biorąc pod uwagę jakość, walory smakowe
a także sposób i styl podania.
„Kucharze, którzy zakwalifikowali się do finału mieli przede wszystkim przygotować lokalny produkt –
pstrąga. Każdy jednak zaskoczył jury dodając przystawki, sałatki, desery. Jury musiało poradzić sobie
z taką ilością jedzenia we wszystkich czterech restauracjach” – mówi Maciej Dobrzyniecki,
Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce i Wiceprezydent Międzynarodowej Akademii
Gastronomicznej w Paryżu.
W skład konkursowego jury weszli renomowani eksperci kulinarni. Przewodniczącym jury został
Maciej Dobrzyniecki – Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce i Wiceprezydent
Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej w Paryżu. Najlepsze wrocławskie dania oceniali także
Jonas Langerström – szef kuchni i właściciel restauracji z gwiazdką Michelin, a także Adam Pawłowski międzynarodowy sommelier oraz autor książek kulinarnych. W jury zasiedli także przedstawiciele
miasta – Jakub Mazur – wiceprezydent Wrocławia oraz Alfred Wagner – prezes Wrocławskiej
Organizacji Turystycznej.
- „Wrocław zdobywa coraz większe uznanie na arenie międzynarodowej dzięki dynamicznie
rozwijającej się scenie kulinarnej. Lokalne restauracje i szefowie kuchni, którzy zdobywają nagrody i
wyróżnienia, przyczyniają się do budowania wizerunku Wrocławia jako destynacji atrakcyjnej nie tylko
pod względem kulturowym, ale i kulinarnym” – podkreśla Małgorzata Golak, Dyrektor Biura
Rozwoju Gospodarczego Urzędu Miejskiego Wrocławia.
Zwycięzca konkursu otrzymał w nagrodę dwutygodniowy staż w restauracji Etoile w Sztokholmie,
wyróżnionej jedną czerwoną gwiazdką przewodnika Michelin i jedną zieloną gwiazdką Michelin. Jej
fundatorem jest Gmina Wrocław. Natomiast zdobywcy drugiego (Yassin Bugajny, Restauracja
Wierzbowa 15) i trzeciego miejsca (Wojciech Janowicz z Campo Modern Grill) uzyskali tytuły
„Wicemistrza Kulinarnego Grand Prix Wrocławia 2024” oraz nagrody pieniężne – odpowiednio 4 i 3 tys.
złotych. Natomiast wyróżnienie i 2 tysiące złotych otrzymał Volodymyr Savczenko z Restauracji
Tarasowa. Nagrody pieniężne ufundowała Wrocławska Organizacja Turystyczna – partner konkursu.