Gruene Woche w Berlinie

“Polen schmeckt!”, Polska smakuje!
Korespondencja własna z Berlina .
Krystyna Jesse,   Mirosław Purzycki                                      Zdjecia Volker Voss
W dniach od 18.01. do 27.01.2019 odbyly sie w stolicy Niemiec w Berlinie już po raz 84-ty Międzynarodowe Targi Żywnosci, Rolnictwa i Ogrodnictwa tzw. Gruene Woche / w j.polskim “Zielone Tygodnie”/, w których to rownież kilka firm reprezentowało nasz kraj Polskę.
Niestety w tym roku wzielo udzial o wiele mniej przedsiebiorstw w porownaiu do poprzedniego 2018 roku. Tym razem Region Kujawsko / Pomorski zaprezentowal sie najliczniej.  Udalo sie nam spotkac samego prezesa Zarzadu Organizacji Producentòw Ryb Jesiotrowatych z siedziba w Toruniu panem Miroslawem Purzyckim (lat 79), ktory chetnie udzielil nam kilku informacji na temat sztucznej hodowli narybku. Dla autorki tego tekstu, temat prawie calkowicie nowy.
I tak sie dowiedzialam, ze przywròcenie obecnosci jesiotra w polskich rzekach nie bylo takie latwe i tak szybko mozliwe. Jednak z roku na rok zwieksza sie sztuczna hodowla narybku. Coraz wieksza ilosc gospodarstw rybackich w Polsce zajmuje się chowem jesiotra.  Prace nad odbudowa jesiotra w krajowych wodach prowadzone są od 1996 r. Mamy sie czym pochwalic, efekty sa widoczne. 95 % dotacji finansowych w tym kierunku otrzymujemy od Unii Europejskiej.  Eksportuje się te ryby  szczegòlnie do   krajów arabskich, ale nie tylko. Kazdy inny rynek zbytu bedzie zawsze mile widziany. Bezposrednio na oczach zwiedzajacych stoisko “ryb jesiotrowatych”  Szef Kuchni i zarazem Doradca Kulinarny pan Tomasz Kròlikowski , który wspominał , że osobiście poznał Magdę Gessler)  przygotowywał wspaniałe dania . Powiedział nam, ze atmosfera na “Zielonych Targach” jest fantastyczna a jego wielka zawodową misją jest serwować dobre jedzenie.
Ponad 10 lat pracowal Tomasz (mlody i radosny czlowiek) w Londynie w roznych restauracjach: włoskiej, azjatyckiej i hinduskiej.
Te doswiadczenia sprawily, ze powracajac do Polski i wykonujac w dalszym ciagu swoj ukochany zawod, jego polska sztuka kulinarna wzbogacila sie o niuanse z kuchni cudzoziemskiej. Co jest dosyc ciekawe: Tomasz Kròlikowski wiedzial  juz w wieku 7 lat , ze zostanie kucharzem. A liczac sobie 14 lat odbyl swoją pierwsza praktyke w tej dziedzinie. Ukonczyl w Bad Freienwalde -Region Brandenburgii, Kucharską Szkołę Zawodowa, gdzie tez kilka miesiecy pracowal zawodowo. Mam przed soba piekne wydanie biuletynu na tegoroczne “Zielone Tygodnie”   z podtytulem min.  “Szanse i zagrozenia dla wzrostu spożycia polskich ryb” wydaną w trzech jezykach.  I w ktorej to sam szef Kuchni Tomasz Kròlikowski przedstawil kilkanascie swoich wlasnych przepisòw kulinarmych.
Mozna wg jego recept ugotowac  np. “Jesiotranke” albo zupe jarzynowo-buraczana z wedzonym jesiotrem i kawiorem, lub przyrzadzic dla swoich gosci sledzia pod pierzynka z burakòw i chrzanem z dressingem wisniowym a na koniec pieczonego sandacza z salsą warzywną z ciecierzycą i pomidorami.
Tak nas obficie smaczna polska ryba przy tym stoisku karmiono, ze az bylo ciezko odejsc od tego jesiotra, pstraga, sledzia, herbatki i kawki. Inne polskie stoiska nas oczekiwaly: Fundacja Hodowcòw Bialej Polskiej Gesi , SPIZARNIA Kujawsko/ Pomorskie z przepysznymi upieczonymi na miejscu pierniczkamia “Katarzynki” spod Torunia i smaczne orzezwiajace Bydgoskie piwo. Atmosfera byla wspaniala, obok przygrywala polska kapela. Zwiedzajacy przystawali a co ciekawe  prawie na kazdym  polskim stoisku na wielkich talerzach leżaly nasze czerwone soczyste jabłka.
Żaluje tylko bardzo, że  nie spotkalismy w dniu naszej wizyty ani jednego przedstawiciela firmy z Dolnego Slaska.  Czyzby w tym roku nie chcieli lub nie mogli wziać udziału  w tych “zielonych targach”? Szkoda!
Serdecznie redakcje DTV24 Wroclaw  pozdrawiamy.
Test Krystyna Jesse, Zdjecia Volker Voss z Berlina
Scroll to Top